God in Hongarije

Betaalbare vakantie in natuur en welness

Welness, spa en waterpretparken in de buurt

Gunaras Furdo : een waterparadijs

Een aanrader is het grote waterpretpark Gunaras Furdo, het ligt op een uurtje afstand en je kan er de hele dag zwemmen, luieren, genieten, vissen, aan uw gezondheid laten werken...

Er zijn in totaal wel meer dan 11 zwembaden met glijbanen, heilbaden, olympische zwembaden, sauna, zouttherapie, gezondheidscentra, tot zelfs een grote visvijver en strand. Daarbij is het aangenaam te weten dat de meeste baden een temperatuur hebben van 22 tot 36° in open lucht ! 

http://www.gunarasfurdo.hu/medencek.html#gyermek_kalandmedence

 

Igal

Igal is een kleiner heiloord, maar zeker het genieten waard. 9 zwembaden met temperaturen van 25 tot 38°! Er is een beautyfarm, sauna, pedicure, etc,...

Het ligt op een kwartiertje afstand en er is een mooie ligweide met een paar heerlijke warme baden, 50m glijbanen en kinderbaden. Ook zijn er vele sportmogelijkheden.

 

 

Heviz

Het meer van Heviz is een ware uitdaging. Zwem in een meer van 70m diep, met een temperatuur van 28° tot 32°. Opgelet! Het water is van nature lichtjes radioactief door het vulcanische gesteente.

Zelfs de romeinen kenden het meer van Heviz al omwille van zijn medicinale werking.

Ook in het complex van Heviz zijn vele kuren beschikbaar.

Het ligt aan de zijkant van het Balatonmeer. Ideaal voor een daguitstap naar beide.

 

 

Budapeszt

Ook in Budapeszt zelf zijn er vele indoor heilbaden.

 •  

   

  Het balatonmeer

  Het Balatonmeer in Hongarije is het grootste meer van Midden-Europa . Het is 77 kilometer (km) lang en beslaat ongeveer 600 vierkante kilometer (km2). In Noord-Europa zijn nog grotere meren, bijvoorbeeld het Saimaameer in Finland (1 147 km2) en het Vänermeer in Zweden (ruim 5 500 km2).

  Omdat het water van het balatonmeer ondiep is (1-3 m), is het snel heerlijk warm (in mei 17 tot 19 graden en in de zomer tot 26 graden). Het is een ideaal gebied voor een echte zon/strandvakantie met kinderen, met name aan de langzaam aflopende zuidoever.

  Bron: http://www.hongarijevakantieland.nl/balaton.htm

 •   http://nl.wikipedia.org/wiki/Balatonmeer

   

   

 • Recreatie en bezienswaardigheden in de buurt

   

  Vissen in Hongarije

  In Hongarije komen zo'n 80 vissoorten voor, in de meest uiteenlopende type wateren.  In het Balatonmeer wordt succesvol met de spinhengel op snoekbaars en roofblei gevist, met een spinnertje of een levend alvertje. De soorten die je in het Balatonmeer kunt vangen zijn: grote en kleine Marene, Snoekbaars, dat is een andere soort dan hier (Stizostedion Volgense), Steenbaars, Snoek, Baars, Karper, vooral Graskarper, gewone Meerval, Afrikaanse dwergmeerval, Paling, Sneep, Serpeling, Winde, Roofblei (exemplaren tot 90 cm!), en verder alle bij ons bekende witvissoorten, (ik zal nog wel een paar andere soorten vergeten zijn). In het meer van Orfu zit veel karper.

  In Hongarije wordt er veel op karper gevist, vooral graskarper kun je er vangen. Verder alle bij ons te vangen vissoorten, maar ook meerval en dwergmeerval, houting, marene, sterlet, barbeel, zonnebaars, tevens de Oost-Europese variant van onze snoekbaars etc etc. 

  Bron:

   

   

  Natuurparken

  Nationale parken in Noordwest-Hongarije

  Wilde kat in het Duna-Ipoly Nationale Park foto: Wilde kat in het Duna-Ipoly Nationale Park

  Noordwest-Hongarije kent prachtige nationale parken met uitgestrekte wouden. Daarom is Noordwest-Hongarije een prima plek voor liefhebbers van boswandelingen.

  Vogels en vlinders, wild, bijzondere bloemen en dat alles in een landschap waar de Donau, het laagland en de heuvels bij elkaar komen.

  Uitgestrekte velden met bloemen

   foto: Uitgestrekte velden met bloemen

   

   

   

  Steden 

  Pécs: De stad zonder grenzen

  Pécs is de bruisende culturele hoofdstad van Europa in 2010. Het mediterrane klimaat van Pécs schept een zwoele, vrolijke sfeer.

  De kathedraal van Pécs is schitterendDat uit zich in het zonnige voorjaar en de warme zomer in volle terrassen en een levendig stadsbeeld. Pécs ligt halverwege de Donau en de Drava en is de meest zuidelijke stad van Hongarije.

  Haar geschiedenis, de vele festivals, het historische centrum met de gezellige cafés, de mysterieuze crypten uit de Romeinse tijd, het verfijnde Zsolnay porselein, de bloeiende amandelbomen en de prachtige kathedraal maken van Pécs een betekenisrijke stad.

  Foto: De kathedraal van Pécs is schitterend .

  Bron: http://www.hungariahuizen.nl/pecs/

   

   

  Boedapest - Het Parijs van het Oosten

  Charmant, bohémien, bruisend van actie, klassieke schoonheid. De superlatieven om Boedapest te beschrijven zijn eindeloos.

  Wie naar Hongarije gaat, mag de 525 km² grote stad dan ook niet overslaan.

  Laat u meevoeren in het leven van de meest westerse stad van Centraal-Europa. 
   

  Wie via de M1 vanaf Wenen Boedapest inrijdt, voelt zich gelijk thuis. U bent in Boedapest, een van de mooiste steden van Centraal-Europa.

  Boedapest is in 1873 ontstaan door een samensmelting van Pest, Óbuda en Buda. Buda en Óbuda liggen op de beboste, heuvelachtige rechteroever van de Donau. Pest ligt op de vlakke linkeroever.

  Foto: Uitzicht op de Donau, Pest en de Vrijheidsbrug (Szabadsághíd) vanaf de Gellért berg

  De foto links is genomen van de Gellért Berg in het oude gedeelte Buda (andere kant van Donau is Pest). Hier werd de christelijke hervormer Gellért door de heidenen in een ton vol glas en nagels van de berg in de Donau gegooid. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gell%C3%A9rtberg

  Ook heel interresant als je nieuw in Budapest bent is de begeleide wandeling of de communistische tour. Deze 3,5u durende tour is gratis, maar men vraagt een vrijwillige bijdrage op het einde. Gabor, een spontane en grappige gids, neemt je mee door de stad en vertelt je over de geschiedenis, het communisme en de hervormingen, vrijheid,... Op het einde kan je in groep je vragen stellen waar de beste toeristische plaatsjes zijn. Hierbij geeft hij veel tips waar wel en niet te gaan om er niet op gelegd te worden. Men durft al es misbruik te maken van een arme toerist. Heel leerzaam aan het begin van je bezoek...

  Elke wandeling start aan de leeuwenfontein voor Gerbeaud cafe op Vörösmarty plein (tér).

  Meer info: http://www.triptobudapest.hu/

  Ook altijd mooi om zien is het paleis van Sissi, het museum voor schone kunsten, het parlement, ...

  Ziehier enkele foto's in ons album.

  Bron: http://www.hungariahuizen.nl/noordwest-hongarije/steden/boedapest/

  Nog foto's en info:

   

  We kunnen u het hostel van Balasz en Nora in Budapeszt van harte aanbevelen. Dit jonge sympatieke koppel baadt een oud herenhuis uit langs de oever van de Donau. Ideaal voor wie niet te hoge eisen stelt aan een overnachting, als je de hele dag op stap bent. De prijs is mooi meegenomen, zeker als je zegt dat je via de familie Godijn komt uit België.

   

   

   

  Gebruiken in Hongarije

  Het is handig een beetje begrip te hebben van de Hongaarse cultuur als toerist. In de hoofdstad Budapest kan men overweg met Engels en Duits. Het is een veilige stad als u niet in de vallen trapt van iedere hoofdstad.

  Op het platteland spreekt men meestal enkel Hongaars, behalve hier en daar een dorpsverantwoordelijke die verplicht russisch en duits geleerd hebben. Het is ook niet de gewoonte snel bij iemand binnen te komen op het platteland. Iedereen heeft een bel aan de straat en men strpeekt vanop de deurdrempel. Er zijn armere en rijkere dorpen (zigeuners), hou daar ook rekening mee. Hongarije is in vergelijking met de meeste Oostbloklanden in het algemeen zeer veilig.

  Geniet van de natuur en de welness, maar onthou: u bent toerist :-) !

  Goedkoop op vakantie in Hongarije !

  Zoekt u een vakantiehuis in Hongarije? 
  Gelieve u te registreren of mail ons voor een paswoord !

   

   

  Members Area

  Recent Photos

  Balaton Webcam & Weer

  Ga naar webcam Balaton - Plattensee - Hungary - Ungarn in Europe / Hungary / Tihany

  RSS & Feed Reader

  Upcoming Events